Als je snapt hoe dyslexie werkt,
zie je ook de mogelijkheden!
Voor Valk&Uil staat dyslexie voor een andere manier van met informatie omgaan. Eigenlijk pas na 2000 is er serieus aandacht besteed aan dyslexie in het basisonderwijs.
Iedereen die nu volwassen is en dyslectisch heeft op school andere ervaringen gehad. Je hebt je er natuurlijk doorheen geslagen, maar makkelijk was het niet.
Wat is er nu mogelijk? Valk&Uil organiseert regelmatig workshops om hier een beeld van te schetsen. Via een coaching traject kun je in zo'n 10 - 15 uur een heel eind komen om je werk anders aan te pakken.
Vanaf 2003 geeft Valk&Uil workshops studeren met dyslexie voor studenten aan Universiteiten en Hogescholen.
Op de AVANS Hogeschool zijn er seminars georganiseerd voor docenten om een totaal overzicht te geven van de moeilijkheden en mogelijkheden van de dyslectische student.
De laatste paar jaren is de administratieve druk voor veel mensen in de zorg en het onderwijs een blok aan het been. Voor dyslectische werknemers kan dit zoveel betekenen dat de aardigheid van het werken echt verloren gaat. De slimme manieren die veel dyslectici verzinnen om op een eigen manier een klus te klaren, blijkt niet meer mogelijk nu alles op een eenvormige manier moet worden geadministreerd. De leidinggevenden herkennen vaak wel de kwaliteiten van de dyslectische medewerker, maar zien geen mogelijkheid om af te wijken van de gestelde regels.
Valk&Uil kan uitleggen wat er aan te doen valt. Dit kan vaak wel binnen de bestaande systemen. Een gesprek met de werknemer én daarna met de leidinggevende (en de werknemer) levert veel inzicht op.
Valk&Uil heeft het onderwerp dyslexie bij het Nederlandse gevangeniswezen onder de aandacht gebracht. Sinds 2010 zijn er een aantal projecten uitgevoerd. Dit heeft geleid tot een cursus die uitermate geschikt is om binnen het gevangenisonderwijs een plaats te krijgen: De "ALIPPE basiscursus voor anders leren". Het cursus materiaal is nu via de boekhandel te verkrijgen. De ALIPPE cursus is vertaald in het Engels, het Duits en Zweeds. In Ierland en Wales is men erg enthousiast en ook in Zweden, Duitsland, Noorwegen en Italie willen gevangenisdocenten er mee aan het werk.
gebruik je sterke kanten